Στο κλαρί της εξουσίας…

Ή εκείνοι ή εμείς εκεί πάνω…

Δεν ξέρουμε ποιά ανάγκη είχε η σύντροφος του πρωθυπουργού να δώσει συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης». Και δεν μας ενδιαφέρει. Ούτε αν ο πρωθυπουργός «την έβγαλε στο κλαρί», όπως ειπώθηκε, για επικοινωνιακούς λόγους (μας ενδιαφέρει, όμως, που η ΕΡΤ την έδειχνε και την ξαναέδειχνε επί τρεις ημέρες)…

Αλλά, παρά την πρόοδο στην εξίσωση των φύλων, φαίνεται πως όταν ένας άντρας μιλάει σε μια εφημερίδα, «δίνει συνέντευξη». Όταν είναι (η) γυναίκα (του Τσίπρα), «βγαίνει στο κλαρί». Κάτι σαν «κοινή γυναίκα», δηλαδή, που είναι γνωστό τί υποδηλώνει. Ενώ, «δημόσιος άνδρας» είναι βέβαια κάποιος «σοβαρός» που ασχολείται με τα κοινά, πολιτικός κατά προτίμηση και τα λοιπά.

Ως εκτιθέμενο δημοσίως πρόσωπο, λοιπόν, θέλει δεν θέλει, σωστά έγινε στόχος συζήτησης και κριτικής. Και δικαίως …την στόλισαν για τα καλά. Από αριστερά, κέντρο και δεξιά. Ιδιαίτερα από αριστερά, όταν είπε πως «κάθε πέντε του Ιούλη κλαίει» (τί τό ’θελε η ευλογημένη; ας πρόσεχε!). Είπε και κάτι άλλο. Ως δικαιολογία; Ίσως. Το λέει όμως και το ξαναλέει εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια σύμπασα η Αριστερά. Αναθεωρητική, κομμουνιστική, κυβερνώσα, λαϊκή, πλέουσα, εξωκοινοβουλευτική… Και αυτό δεν είδαμε να σχολιασθεί ή εν πάση περιπτώσει να διακωμωδηθεί από τ’ αριστερά. Έτσι, αφέθηκε ο …δημόσιος άνδρας κ. Σταύρος Θεοδωράκης να το τράβηξει ίσαμε τη Βενεζουέλα και από ’κεί στη Βόρειο Κορέα!

Είπε το εξής, με δικά μας λόγια τώρα. Ότι η διακυβέρνηση από ένα κόμμα, έστω κατ’ όνομα αριστερό, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και άσκηση της εξουσίας, «κατάκτηση» της εξουσίας. Όπερ σημαίνει τσάκισμα όλων αυτών που λέμε και ξαναλέμε κατεστημένη εξουσία, οικονομική εξουσία και ταξική εξουσία, βαθύ κράτος, «οπισθοφυλακές» της εξουσίας, ισχυροί συντηρητικοί «θύλακες» της Δικαιοσύνης, ανεξέλεγκτες «ανεξάρτητες αρχές», ο κ. Στουρνάρας και τα λοιπά. Έχει κανείς αριστερός αντίρρηση επ’ αυτού;

Ο κ. Θεοδωράκης καλά τα είπε από την πλευρά του. «Εδώ είναι Ευρώπη(!) και η διάκριση των εξουσιών και το αποκομματικοποιημένο κράτος είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές» (sic!). Περί της «διακρίσεως» των εξουσιών (εν Ελλάδι) έχουμε ξαναγράψει (βλ. σχετικά άρθρα, παρακάτω). Το ότι κινδυνεύει το κράτος «τους» να κομματικοποιηθεί από το 4% (τόσος είναι ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ, τί λέμε τώρα, το μισό, αφού οι άλλοι μισοί τον εγκατέλειψαν, διότι πιθανόν δεν ήθελαν να παραβούν τις αρχές τους και να μπλεχτούν με την κατεστημένη εξουσία), έ, αυτό είναι ακόμα πιο αστείο!

Όσοι, δικαίως ή αδίκως, «την έπεσαν» στην κ. Μπαζιάνα, που «βγήκε στο κλαρί» («να υποστηρίξει τον άντρα της»), γνωρίζουν ασφαλώς ότι βγαίνω στο κλαρί  έχει και άλλη σημασία. Και η εξουσία δεν είναι απλώς κλαρί, δεν είναι αγρός με κόκκινες παπαρούνες, αλλά καθώς φαίνεται λόγγος δυσδιάβατος.

Υ.Γ. Μην τρέμετε, κ. Θεοδωράκη, δεν εννοούμε να ξαναβγεί στο κλαρί ο Θανάσης ο Κλάρας.

Τριπολίτης

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr