Ο ΟΛΠ βρίσκεται σε άλλη χώρα;

ΟΛΠ.

Προς στιγμήν αναρωτηθήκαμε αν βρισκόμαστε στην Ελλάδα.
Αν ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ο πολύ γνωστός μας ΟΛΠ, ανεξάρτητα αν έχει περάσει σε ξένα χέρια, είναι επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, υπόκειται στους ελληνικούς νόμους, αν οι εργαζόμενοι εκεί είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι, που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας κρίσης και τα λοιπά. Το διαβάσαμε σε εφημερίδες του αριστερού χώρου, του δεξιού χώρου, το διασταυρώσαμε με το …«Πρώτο Θέμα».

Εντύπωση μάς έκανε ότι διαβάσαμε την είδηση παντού χωρίς σχολιασμό, εκτός ίσως από μια συνδικαλιστική ένσταση (βλ. παρακάτω). Βρήκαμε την ίδια την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, της ΟΜΥΛΕ. «Σε μια δύσκολη περίοδο όπου κυριαρχούν ισοπεδωτικές λογικές κρατήσαμε ζωντανό, στα λιμάνια, τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατηρώντας την δυναμική των αγώνων, που απαιτείται για κάθε διαπραγμάτευση». Αναφέρεται στη νέα διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης του ΟΛΠ. Και συνεχίζει επί λέξει:

Έτσι, οι αμοιβές προσδιορίζονται για έναν νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακές υποχρεώσεις κατ’ ελάχιστον στα 1.100 ευρώ και φθάνουν για εργαζόμενους με 33 χρόνια υπηρεσίας στα 2.700 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται εξειδικευμένα επιδόματα και επιδόματα ευθύνης. Επανέρχεται η χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού η οποία είχε περικοπεί με τους μνημονιακούς νόμους από το 2011. Επανέρχεται η εξέλιξη σε χρονοεπίδομα και κλιμάκια η οποία είχε διακοπεί από το 2011.

Θεσμοθετούνται κοινωνικές παροχές, όπως επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα κατασκηνώσεων, κάλυψη πρόσθετης νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και μια σειρά από άλλες κοινωνικές παροχές. Το προσωπικό κατατάσσεται σε κατηγορίες με βάση τα τυπικά προσόντα και το περιεχόμενο της εργασίας, δηλαδή ειδικότητα και κλάδο εργασίας.

Ωστόσο, η Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών καταγγέλλει την πλειοψηφία (ΑΔΗΣΚ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας. «Η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ, στη χθεσινή συνάντησή της με τη διοίκηση του ΟΛΠ, ολοκλήρωσε το έγκλημα που είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν με την υπογραφή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού το περασμένο Αύγουστο, που προβλέπει θεμελιακές αντεργατικές ανατροπές. Με την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διετούς διάρκειας, αποφάσισαν εν κρυπτώ, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις, να συνδράμουν στη θωράκιση της κερδοφορίας της Cosco με τη ονομαστική μείωση των μισθών μας έως και 25%».

Δηλαδή, οι αριθμοί που αναφέρει η ΟΜΥΛΕ στην ανακοίνωσή της, προτού υπογραφεί η νέα σύμβαση, ήταν κατά τη Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών 25% μεγαλύτεροι; Ομοσπονδίες και παρατάξεις, οι αριστερές, έχουν ενημερώσει τους άλλους, συντρόφους τους εργαζόμενους της χώρας ότι στην Ελλάδα της κρίσης «κυκλοφορούν» τέτοιοι αριθμοί και «συμβάσεις»;

Είτε οι μέν τα λένε καλά είτε οι δέ, εμείς πάντως οφείλουμε να παραθέσουμε τα σαφή ερωτήματα που προκύπτουν, και που βεβαίως δεν απευθύνονται στους εργαζόμενους. Έχει ή μπορεί να υπογραφεί τέτοια συλλογική σύμβαση, έστω και με «έκπτωση» 25%, από τους εργαζόμενους και των άλλων λιμανιών της Ελλάδας; Έχει ή μπορεί να υπογραφεί τέτοια συλλογική σύμβαση από τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων της χώρας; Θα υπογραφεί τέτοια συλλογική σύμβαση από τους Έλληνες εργαζόμενους των νέων ξένων επενδύσεων, λ.χ. του Ελληνικού, που προσμένουμε με ανυπομονησία;

Τριπολίτης

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr