Ο εξαιρετικός κύριος Στουρνάρας

Ο εξαιρετικός κύριος Στουρνάρας…

Μας απασχόλησε το 2017, πρόσφατα, θα μας απασχολήσει φαίνεται και το 2018. Άνθρωποι πάντως που έχουν δουλέψει μαζί του, έχουν να το λένε. Είναι ένας εξαίρετος προϊστάμενος, καλός με τους συνεργάτες του, γλυκομίλητος με τους υφισταμένους του, δίκαιος, καταδεκτικός. Να δούμε όμως και ένα βιογραφικό του.

1994-2000, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομίας, συμμετείχε στον σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, ιδιαίτερα στην εκπόνηση των προγραμμάτων σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικεφαλής της κυβέρνησης, την οποία υποτίθεται συμβούλευε τότε, δεν ήταν κανένας «καταληψίας» του Μαξίμου, αλλά ένας σοβαρός συνάδελφός του Καθηγητής και ομόγνωμός του. Οποία «σύγκλιση» έχουμε εκ των υστέρων με την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί ο καθένας (όχι της «τάξεως» των κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Κώστα Σημίτη, εννοείται) να την αναζητήσει στην τσέπη του και γύρω του.

2000-2004, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αλήστου μνήμης Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος, ιδρυθείσης το πρώτον ως Τραπέζης Γρηγορίου Εμπεδοκλέους το 1886, και το 2000 δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας. Με την αποχώρηση του κ. Στουρνάρα το 2004, η Εμπορική είναι σχεδόν χρεοκοπημένη. Η μετέπειτα τύχη τής υπεραιωνόβιας τράπεζας είναι γνωστή.

2005-2008, Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής, με υψηλότατο πριμ πρόσληψης κατά τα δημοσιεύματα της εποχής, το οποίο δεν δηλώθηκε ποτέ στις αρμόδιες αρχές (κάτι συζητείται τελευταία και για το τρέχον «πόθεν έσχες» του). Δεν λέμε ότι φταίει ο κ. Στουρνάρας, αλλά λίγο αργότερα ούτε η τύχη τής εν λόγω εταιρείας απέληξε αγαθή (όχι ότι μας ενδιαφέρει η τύχη των χρηματιστηριακών εταιρειών που έφαγαν πιο πριν τα λεφτά του κοσμάκη, προτού φάνε και οι ίδιες το κεφάλι τους).

2010, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ. Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών είναι κατά το καταστατικό του «ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής, ερευνητικός οργανισμός, με σκοπούς αφ’ ενός να προωθεί την επιστημονική έρευνα για τα τρέχοντα και αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και αφ’ ετέρου να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και να διατυπώνει προτάσεις χρήσιμες στη διαμόρφωση πολιτικής». «Ιδιωτικός» οργανισμός, ωστόσο «χρήσιμος» για τη διαμόρφωση (της δημόσιας) πολιτικής, έχοντας τώρα μπροστά του πεδίον δόξης (το πιο) λαμπρόν, την «τρέχουσα» κρίση…

2011-2014. Τον Μάιο του 2011 το ΙΟΒΕ οργανώνει ημερίδα με θέμα (σύσταση) «Αλλαγή διακυβέρνησης για έξοδο από την οικονομική κρίση». Μετά από έξι μήνες αλλάζει η κυβέρνηση (Παπανδρέου), αλλά η …διακυβέρνηση (Παπαδήμου) παραμένει και χειροτερεύει. Έξι μήνες από την «επιτυχή» αυτή σύσταση του ΙΟΒΕ, ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά κυβερνητικά καθήκοντα ως υπηρεσιακός Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Και τον Ιούνιο του 2012 Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά. Έκτοτε, καμμιά σύσταση από το ΙΟΒΕ για αλλαγή κυβέρνησης ή διακυβέρνησης…

Υπήρξε επιτυχημένος Υπουργός Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας; Είν’ αλήθεια ότι περί το τέλος της θητείας του, το Καλοκαίρι του 2014, η ελληνική οικονομία παρουσίασε για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,7-1,9%, έναντι βέβαια του 2,9% που είχε «προβλέψει» το ΙΟΒΕ του; Σύμφωνα, όμως,  με μια δικιά «του» εφημερίδα, οι «θετικοί» αυτοί αριθμοί δεν θα …ευημερούσαν, αφού «οι λεγόμενοι πρόδρομοι δείκτες δημιουργούσαν προβληματισμό»:

Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 3,8% τον Δεκέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013. Ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας μειώθηκε κατά 0,7% τον Νοέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2013. Ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 1,5% τον Νοέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2013 (στις πωλήσεις του λιανεμπορίου αντανακλάται η κατανάλωση). Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας υποχώρησε κατά 10,3% τον Νοέμβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2013, όταν τον Οκτώβριο του 2013 είχε υποχωρήσει κατά 6,7%, δηλαδή η πτώση διευρύνθηκε («Καθημερινή», 14.02.2015).

Ούτε οι αριθμοί, αλλά ούτε οι άνθρωποι «ευημέρησαν». 150.000-180.000 εργαζόμενοι έχασαν επί υπουργίας του τη δουλειά τους, αντίστοιχοι επιχειρηματίες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους (πού ήταν το ΙΟΒΕ;), οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται κι άλλο… Αλλά, ναί, δεν τον άφησε ο επερχόμενος «καταληψίας» της εξουσίας να ολοκληρώσει το έργο του! Βέβαια, η «τάξη» του τον φρόντισε. Και φρόντισε, αφού τον έκανε Διοικητή της Τράπεζας «της Ελλάδος», να τον αφήσει οπισθοφυλακή κατά την προσωρινή όπως πίστευε αποχώρησή της από την εξουσία. Φεύ, όμως, η «παρένθεση» δεν λέει να κλείσει. Γιατί διατηρεί τούτη η κυβέρνηση τον κ. Στουρνάρα στη θέση του, αρμόδια είναι η ίδια να απαντήσει.

Δεν λέμε ότι είναι …του πεταμάτου. Αλίμονο, ποιοί είμαστε εμείς; Ειρήσθω εν παρόδω, είναι και καθηγητής Οικονομικών… Αλλά, ξαναδιαβάζοντας το ως άνω βιογραφικό, από πού, από ποιά τρανταχτή επιτυχία του, προκύπτει ότι κάθε φορά που «συμβουλεύει», μιλάει, προτείνει, «εντέλλεται» ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, σαν να είναι ο Μωυσής, οφείλουμε όλοι να στεκόμεθα προσοχή, και η κυβέρνηση της χώρας; «Πρώτο Θέμα», κάθε φορά στις εφημερίδες και τα «μέσα» όσων τον διόρισαν και τον συντηρούν εκεί που βρίσκεται, «βόμβα Στουρνάρα», «πάγος Στουρνάρα στην κυβέρνηση», «κόβει τη φόρα της κυβέρνησης ο Στουρνάρας», «Στουρνάρας» εδώ, «Στουρνάρας» εκεί, «Στουρνάρας» από ’κεί…

Το τελευταίο και ελπίζουμε έσχατον του κ. Στουρνάρα. Συνέστησε περίπου αυστηρά στην κυβέρνηση «προληπτική στήριξη», ή όπως αλλιώς το λένε, για την «μεταμνημονιακή εποχή». Δεν θα συζητήσουμε εδώ αν θα υπάρξει τέτοια εποχή. Διότι το διακύβευμα είναι άλλο. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και αυτοί που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει δεν ενδιαφέρονται για το αν «η χώρα θα βρεθεί ξεκρέμαστη» μετά το Καλοκαίρι του 2018. Ενδιαφέρονται για το ότι κινδυνεύουν να βρεθούν οι ίδιοι εντελώς ξεκρέμαστοι. Και απαιτούν από τώρα να εξασφαλίσουν, έξωθεν φυσικά, προληπτική στήριξη!

…Αν ο «καταληψίας» (της εξουσίας «τους») καταφέρει να «πείσει» ότι μας «βγάζει από τα μνημόνια». Να «πείσει» λέμε, όχι να μας βγάλει!

Τριπολίτης

ΣΧΟΛΙΑ 1

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr