Υπόθεση …Οτσαλάν;

Πολιτικό άσυλο…

Δεν προλάβαμε να ευχηθούμε την παροχή ασύλου και στους άλλους επτά Τούρκους που κατέφυγαν στη χώρα μας και ακούσαμε την εξής κυβερνητική ανακοίνωση. «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών». Τί είναι τούτο πάλι;

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει. «Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου, και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα».

Η Νέα Δημοκρατία …κόπτεται. «Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών» και «πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη» οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Η Κυβέρνηση απαντά. «Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ… Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη». Μας πείθει;

ΣΧΟΛΙΑ 2

  1. Ανώνυμος, 31 Δεκεμβρίου 2017, 14.59΄

    Ψύχραιμα. Αν υπάρχει λόγος να πάει το θέμα στη Δικαιοσύνη, έχει καλώς, αλλά πρέπει η κυβέρνηση να διευκρινίσει γιατί. Αν η εξέλιξη αυτή ήλθε μετά από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που «απειλεί και προειδοποιεί», δεν είναι καλή εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

  2. Α.Α., 31 Δεκεμβρίου 2017, 17.47΄

    Καλά, δεν περνάει κανενός από το μυαλό ότι η αίτηση ακύρωσης της κυβέρνησης είναι μια διπλωματική κίνηση, αφ’ ενός να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των Τούρκων και αφ’ ετέρου να τους υπενθυμίσει ότι αρμόδια γι’ αυτό το θέμα είναι η Δικαιοσύνη, αφού θα έχει συνέχεια. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση που δεν μπορεί να ανατραπεί με τίποτα. Σίγουρα πάντως δεν είναι παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, όπως υποστηρίζει η ΝΔ και ο …Τατσόπουλος, αφού η επιτροπή παροχής ασύλου είναι διοικητικό όργανο.

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr