Γραμμή Μητσοτάκη ή Σαμαρά;

Μακεδονικό και ΝΔ…

Μακεδονικό; Η …μη απάντηση στο ερώτημα είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας εδώ και 25 χρόνια. Το 1993 ο Αντώνης Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ουσιαστικά, στο όνομα του Μακεδονικού. Το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή στη σύνοδο του Βουκουρεστίου άσκησε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θέτοντας ως όρο να επιλυθεί προηγουμένως το ονοματολογικό στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Έκτοτε, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και ακόμη λιγότερα έχουν αποσαφηνιστεί στη συντηρητική παράταξη. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πάρει στην παρούσα φάση δημόσια θέση. Κι ο «αντ’ αυτού» αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης είναι ο εμπνευστής της  γραμμής «εάν δεν συμφωνήσει ο Καμμένος, δεν συμφωνούμε κι εμείς», μιας γραμμής βολικής όσο και εξόχως μικροπολιτικής.

Ανάλογη είναι η δημόσια σιωπή και από το στρατόπεδο Καραμανλή. Ανεπισήμως, οι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό βουλευτές διαρρέουν ότι η «εθνική γραμμή» παραμένει εκείνη του Βουκουρεστίου. Οι πλέον παρατηρητικοί, όμως, εντός ΝΔ επισημαίνουν ότι η μόνη που υπενθυμίζει τον «γεωγραφικό προσδιορισμό» πέραν της σύνθετης ονομασίας είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Και δείχνουν, επίσης, ως μη αμελητέα παράμετρο την αποκατάσταση των σχέσεων Καραμανλή με τον αμερικανικό παράγοντα, μέσα και από τις τακτικές επαφές του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Μεταξύ των δύο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει κάνει μέχρι στιγμής την χειρότερη –σε επίπεδο εθνικού συμφέροντος– επιλογή. Συντάσσεται με τη γραμμή Γεωργιάδη και παίζει ξανά το «χαρτί» Καμμένου, υιοθετώντας το νέο εφεύρημα των πιο ακραίων εκ των συμβούλων του. Το «στοίχημα» ότι η πτώση της κυβέρνησης που δεν ήρθε με το τρίτο μνημόνιο, θα έρθει με το Μακεδονικό…

Πηγή: Tvxs.gr

ΣΧΟΛΙΑ 3

 1. Ανώνυμος, 28 Δεκεμβρίου 2017, 12.14΄

  Αφήστε τί λέει η ΝΔ για το Σκοπιανό; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, τί έχει σκοπό να κάνει, θα το πουλήσει; Ο Καμένος τί θα κάνει;

  • Διαχείριση ιστολογίου, 28 Δεκεμβρίου 2017, 13.47΄

   Έχεις δίκιο. Έπρεπε να παραθέσουμε και τις θέσεις της άλλης πλευράς. «Για την κυβέρνηση, τα πράγματα δείχνουν μάλλον καθαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προσεγγίζουν το ζήτημα με εθνικό ρεαλισμό και επιδιώκουν την λύση. Από την πλευρά του, ο συγκυβερνών πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επανήλθε σήμερα στο θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Το εάν θα παραμείνει αμετακίνητος σ’ αυτή τη θέση, είτε για λόγους ιδεολογικής συνέπειας είτε για λόγους εκλογικής επιβίωσης, θα φανεί τους επόμενους μήνες και αναλόγως θα κληθεί να διαχειριστεί το εσωτερικό ζήτημα και η κυβέρνηση» (Πηγή Tvs.gr).

   Παραθέτουμε κατωτέρω σχετικό σχολιασμό που έγινε στο Facebook σήμερα πάνω σ’ αυτό το άρθρο:

   Tasos Karassarlis: Γιατί δεν τα βρίσκεται εσείς πρώτα σαν κυβερνώντες; Και ζητάτε από τον πατριιώτη Καραμανλή και την αντιπολίτευση να σας διευκολύνει; Θα μας τρελανετε εσείς! Να κυβερνάτε με ξένες πλάτες; Ο Κων. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος. Γιατί δεν τον βοηθήσατε;

   Pan Sol: Η διαφορά είναι ότι ο Σαναράς ήθελε να ρίξει τον Μητσοτάκη για να αναλάβει αυτός, ο Καμμένος δεν έχει καμία τέτοια προοπτική. Μάλλον θα περάσει το όνομα με τον Τσίπρα και την βοήθεια των άλλων στην αντιπολίτευση.

   Tasos Karassarlis: Pan Sol, αυθαίρετο για Σαμαρά, αλλά μάλλον έχεις δίκιο για τα υπόλοιπα! Θυμίσου τί επιθέσεις δεχόταν ο Κων. Μητσοτάκης για μυστική διπλωματία κλπ, όπως πολύ σωστά κάνει τώρα και ο Κοτζιάς ! Εγώ σαν δεξιός και δη καραμανλικός επιθυμώ την συνεννόηση για ονοματοδοσία και κατάργηση του αλυτρωτισμού !

   Pan Sol: Και εγώ είμαι με τον Τσίπρα επειδή είμαι με την Ελλάδα, και σίγουρα να λήξη το θέμα με τα Σκόπια, αλλά μόνο αν συνάψει αποκλειστική συμμαχία με την Ελλάδα, μην λύσουμε το πρόβλημα, τους κάνουμε μακεδόνες και τους βρούμε την επομένη συμμάχους με τον σατανά και εναντίον μας.

   Dinos Charalampidis: Δύο είναι τα προβλήματα και κανένα από αυτά δεν είναι το όνομα. Το ένα πρόβλημα (διμερές) είναι οι αλυτρωτικές εθνικιστικές διαθέσεις που βρίσκουν έκφραση στο σύνταγμά τους και αν δεν απαλειφτούν ή διατυπωθούν αλλιώς, θα δημιουργήσουν πρόβλημα, όποιο κι αν είναι το όνομα. Το δεύτερο είναι και όλη η ουσία. Είναι η διαχρονική από το ’92 πίεση της λυκοσσυμορίας ΕΕ και ΝΑΤΟ για ενσωμάτωση του κρατους αυτού στους ιμπεριαλιστικούς αυτούς οργανισμούς. Τώρα, εσείς φτιάξετε όσα σενάρια για το όνομα θέλετε…

 2. nick.lyk, 28 Δεκεμβρίου 2017, 20.02΄

  Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός καθάρματος. Σάμιουελ Τζόνσον.

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr