Ζήτημα συνείδησης…

Νικηφόρος Λύτρας (1872).

Είτε με το Χριστό είτε με το Μαρξ, Καλά Χριστούγεννα! Παραμονή, απόψε, ψάξαμε να βρούμε κάτι, να γράψουμε κάτι, που να συνάδει με όσα άλλα γράφουμε και διαβάζουμε εδωμέσα. Μηδέ Χριστός μηδέ Μαρξ; Είναι κι αυτό μια άποψη. Όσο για τον Μαρξ (η ιδεολογική συνείδηση), μπορείς εύκολα ή δύσκολα να τον απορρίψεις. Η θρησκευτική συνείδηση όμως δεν είναι πράγμα απλό, για να το περάσεις έτσι. Και ο χώρος εδώ, και ο χρόνος, σήμερα, δεν είναι για βαριές αναλύσεις. Διαλέξαμε, λοιπόν, δυο λόγια απλά, ενός κατά συνθήκη «πολέμιου» της θρησκείας, που τη λέμε και «όπιο του λαού», μια κουβέντα τόσο χιλιοειπωμένη και παρεξηγημένη:

Θέλουμε, λένε, να καταργήσουμε τη θρησκεία. Μα η θρησκεία είναι ζήτημα συνείδησης. Πώς θα καταργηθεί λοιπόν; Η κατάργηση της θρησκευτικής συνείδησης είναι πράμα αδύνατο, έστω κι αν ακόμα οι κομμουνιστές θέλανε να την καταργήσουν. Η θρησκευτική συνείδηση δεν καταργείται με απλές διαταγές. Αν συνέβαινε ένα τέτοιο πράμα, αυτό θα έμοιαζε με τη διαταγή που έβγαλε κάποτε ένας αστυνόμος στην Ανάφη, με την οποία απαγόρευε την πάλη των τάξεων! Το τι θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον, το πώς θα σκέπτονται οι άνθρωποι τότε, είναι άλλο πρόβλημα. Και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να βγάλει νόμο για το τι θα πρέπει να γίνει ύστερα από 200 ή 500 χρόνια. Ούτε λοιπόν κι εμείς θα βγάλουμε τέτοιο νόμο. Μας ενδιαφέρει το πώς θα προκόψει ο λαός μας σήμερα κι όχι το τι φιλοσοφικές πεποιθήσεις θα έχει ύστερα από 500 χρόνια.

Συνεπώς, καταλαβαίνετε τώρα, αυτοί που διαδίδουν αυτές τις συκοφαντίες επιδιώκουν άλλους σκοπούς, προσπαθώντας με το μέσο αυτό της συκοφαντίας να εξαπατήσουν το λαό και να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους πάνω του. Αν μάλιστα εξετάσουμε βαθύτερα το πράμα αυτό, θα δούμε ότι αυτοί είναι οι άθρησκοι, γιατί σε αυτούς δεν υπάρχει ούτε ίχνος θρησκευτικής συνείδησης και ο μόνος που λατρεύουν είναι ο Θεός Μαμμωνάς, ο Θεός του χρήματος.

Θανάσης Κλάρας, από τον ιστορικό λόγο του στη Λαμία, 22 Οκτώβρη 1944.

ΣΧΟΛΙΑ 7

 1. Ανώνυμος, 25 Δεκεμβρίου 2017, 01.45΄

  Καλές γιορτές!

 2. Ένας Τριπολιτσιώτης, 25 Δεκεμβρίου 2017, 09.00΄

  Χρόνια πολλά και Καλές Γιορτές.

 3. Νίκος Τσάκωνας, στο Facebook, 26 Δεκεμβρίου 2017, 15.43΄

  Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, κοντεύουμε σε λίγο να προσεγγίσουν έναν αιώνα είναι όλα αυτά παρωχημένα και τεχνικά και χρονικά είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στο επέκεινα…!

  • Τριπολίτης, 26 Δεκεμβρίου 2017, 18.29΄

   Τί είναι ακριβώς παρωχημένο τεχνικά και χρονικά; Και «επέκεινα» ως γνωστόν είναι το «πέραν του κόσμου τούτου»… Εκτός αν εννοείτε ότι είναι παρωχημένη η θρησκεία, οπότε χρειάζεται να γίνει αναλυτική συζήτηση.

   • Ora et labora, 27 Δεκεμβρίου 2017, 21.48΄

    Έχουν περάσει ακριβώς 2016 χρόνια και 2 μέρες. Πιο παρωχημένα πεθαίνεις (άντε, και του χρόνου).

    • Τριπολίτης, 27 Δεκεμβρίου 2017, 22.51΄

     Εκατό χρόνια (ένας αιώνας) ή 2016 (2017 για την ακρίβεια); Να αποφασίσουμε για τί μιλάμε; Για τον Θανάση Κλάρα, τη θρησκεία, για τί;

     • Ora et labora, 28 Δεκεμβρίου 2017, 20.56΄

      Νόμιζα ότι μιλούσαμε για τα γενέθλια του μικρού Χριστού, βοήθειά μας! (από μια ενδελεχή έρευνα μεταξύ θεούσων – ή θεουσών, δεν ξέρω πώς κλίνεται) έχω την εντύπωση ότι στο ισχύον ημερολόγιο δεν υπάρχει έτος μηδέν, επομένως έχουν περάσει ακριβώς 2016 χρόνια και κάτι ψιλά. Μια θεούσα άκρως πληροφορημένη μου είπε εμπιστευτικά, δεν πρέπει να το αποκαλύψω σε κανέναν, ότι κάπου έκαναν λάθος και πρόσθεσαν δυο-τρία χρόνια, οπότε δεν είναι 2016 αλλά 2014. Εν πάση περιπτώσει σίγουρα δεν είναι 2017.

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr