Αριστεροί πλειστηριασμοί…

Καταλωνία.

Ανανεωμένο – Το κοινοβουλευτικό ζήτημα έληξε δια της «νομοτεχνικής βελτίωσης», το πολιτικό θέμα όμως των πλειστηριασμών παραμένει ανοιχτό και προκαλεί κραδασμούς εντός ΣΥΡΙΖΑ. Tο χθεσινό θυελλώδες δωδεκάωρο στη Βουλή, με τις ενδοκομματικές διεργασίες και εντάσεις επί της επίμαχης τροπολογίας Κοντονή, ανέδειξε τα σοβαρά ιδεολογικά και πολιτικά διλήμματα που ενεργοποιεί στο κυβερνών κόμμα η συμφωνία με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς.

Η τροπολογία, που προβλέπει ποινικές διώξεις και κυρώσεις για όσους εμποδίζουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, πέρασε τελικά με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής από τον υπουργό Δικαιοσύνης η οποία αίρει την πρόβλεψη του αυτόφωρου για όσους «απειλούν» την διεξαγωγή πλειστηριασμών και την περιορίζει σε εκείνους που την παρεμποδίζουν. Συγκεκριμένα, με την αλλαγή αυτή και την απόσυρση του άρθρου 2, η αυτόφωρη διαδικασία παραμένει μόνον για όσους «ασκούν βία σε συμβολαιογράφους» και όσους «παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών», είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία, είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τα Ειρηνοδικεία. Με την τροπολογία επεκτείνεται και στα συμβολαιογραφικά γραφεία).

Πηγή: Tvxs.gr

Η συζήτηση στη Βουλή

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ για την τροπολογία που υπαγορεύει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αντέδρασε έντονα τόσο στο αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, να αποσυρθεί η τροπολογία, όσο και για τις αιτιάσεις των άλλων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν ότι αντί για προστατευτική διάταξη της πρώτης κατοικίας έφερε μια διωκτική ρύθμιση.

Ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρώτη κατοικία που να έχει φτάσει σε πλειστηριασμό. Αν υπάρχει θα είναι από ιδιωτικά δάνεια, αλλά εκεί δεν μπορεί να παρέμβει η νομοθετική εξουσία. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν μεγαλοκαρχαρίες και μεγαλοοφειλέτες, που πήραν εκατομμύρια δάνεια, δεν πλήρωναν και έφτιαχναν βίλες».

Ο Θανάσης Παφίλης αντέτεινε πως «εκατοντάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί. Εμείς λέμε ότι με τη διάταξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το αυτεπάγγελτο, για ένταση βίας και καταστολής για αυτούς που διαμαρτύρονται. Είναι πολιτικό το ζήτημα και προμηνύει τι θα γίνει από τον καινούργιο χρόνο».

Πηγή: Efsyn.gr

 

 

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr