Εκλογές, αύριο, μεθαύριο…

ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές.

Σ’ αυτό το άρθρο, ας μην αναρωτηθούμε σε βάθος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό σε εισαγωγικά ή όχι κόμμα. Ας τον εκλάβουμε απλώς ως κόμμα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου», κάτι που βεβαίως είναι. Το 2014, λοιπόν, στην εκλογική …επιδρομή του για την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας προέβαλλε ως κύριο σύνθημα την κατάργηση των μνημονίων. Ευρισκόμενος τώρα, κατά τον κ. Μητσοτάκη, σε «αποδρομή», προβάλλει το «αφήγημα» της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια.

Η Κυβέρνηση περιμένει καλές ειδήσεις στο τέλος(;) των μνημονίων (Καλοκαίρι 2018), προαναγγελόμενες με τα  χθεσινά «καλά νέα» περί υποχώρησης της αποδόσεως των 10ετών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών (3,63%, σήμερα) και τα λοιπά. Ωστόσο, όσον αφορά το πρώτο, τῃ συνεργείᾳ του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να ασχολείται πλέον κανείς με τα μνημόνια. Εκείνο που «καίει» τους πολίτες που έχουν ανάγκη είναι οι συνέπειές τους: ύψος αφορολόγητου, υπερφορολόγηση, μείωση συντάξεων… Ο Ιανουάριος του 2019 απέχει μόλις ένα χρόνο! Όσον για το δεύτερο, για τον πολύ κόσμο, και στο 0,00% να φτάσει (επίπεδο Γερμανίας), χ… η φοράδα μας στ’ αλώνι.

Οι «καλές ειδήσεις», άλλωστε, «αναλύονται» και διαλύονται, πέρα από το κοινωνικό, μέσα σ’ ένα εχθρικό θεσμικό πεδίο (ως θεσμικό εννοείται και το λεγόμενο «μιντιακό» πεδίο). Το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερό ας δεχθούμε ακόμη κόμμα, είτε υποτίμησε είτε αφελώς προσπάθησε να «εξυγιάνει». Είτε απεμπόλησε σ’ αυτό προνομιακούς για την Αριστερά χώρους και θεσμούς, ενώ για ένα τέτοιο κόμμα η Κοινωνία και η καθ’ αυτό Εξουσία είναι πάντοτε ζητούμενα. Συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφ’ ενός, αφ’ ετέρου, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Δικαιοσύνη και τα λοιπά βρίσκονται λίγο ή πολύ, μάλλον πολύ, απέναντι στην αριστερή σε εισαγωγικά ή όχι Κυβέρνηση. Και όλ’ αυτά, χωρίς αυτή να διαθέτει ένα λειτουργικό, συλλογικό κόμμα (εδώ, απαιτείται άλλη, σοβαρή συζήτηση). Όπως δέ περίπου είπε ένας βουλευτής της Δεξιάς κάποτε στη Βουλή, «αυτά που οι πατεράδες μας κερδίσανε με τα όπλα, εμείς δεν πρόκειται να σας τα παραδώσουμε έτσι»! Προφανώς, εννοούσε στον Εμφύλιο…

Αφήνουμε κατά μέρος τις «δημοσκοπήσεις». Αλλά, όπως επισημαίνει ένας πολιτικός σχολιαστής (Απόστολος Διαμαντής, στο Tvx.gr), «όλο αυτό το σκηνικό καταδεικνύει πως η μόνη αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά ποσοστά είναι ο ίδιος ο Τσίπρας, ο οποίος έχει προς το παρόν ένα ευρύτερο ακροατήριο, δείχνει ακόμα σχετικά φρέσκος πολιτικά και καταφέρνει, παρά τις πρωτοφανείς κυβερνητικές αστοχίες, τις μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα και τις αθετήσεις σχεδόν όλων των υποσχέσεων του, να συγκρατεί μεγάλο μέρος των δυνάμεων».

Και ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ρητά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Οφείλουμε να τον πιστέψουμε. Και όχι μόνο να τον πιστέψουν, κυρίως όσοι ακόμη θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει κάτι από αριστερό κόμμα, αλλά και να το απαιτούν. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή. Αν κάνει πρωτύτερα εκλογές, θα τις χάσει. Εκτός αν εν τῳ μεταξύ «επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις». Αν οι «ψυχραιμότερες σκέψεις», συνοδευόμενες από προεκλογικές «παροχές», επικρατήσουν, με γνώμονα ίσως τη «συγκράτηση δυνάμεων» ή εν αναμονή νέων εκλογών μετά από μια αποτυχημένη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (αρχές του 1920), ο ΣΥΡΙΖΑ θα απωλέσει και το τελευταίο αριστερό ίχνος. Να συγκρατήσει δέ τί; Ένα «αξιοπρεπές» εκλογικό ποσοστό για ένα σχεδόν ανύπαρκτο κόμμα;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι η πρώτη φορά Αριστερά στην κυβερνητική εξουσία είναι ιστορικό γεγονός, τότε οφείλουν να το φέρουν ώς το έσχατο χρονικό και συνταγματικό του πέρας. Έχουν ακόμη χρόνο και να επανορθώσουν. να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων. Τί  άλλο μπορεί να είναι Αριστερά, σήμερα, αν δεν είναι πρώτα αυτό; Όχι για να μη χάσουν τις εκλογές, αλλά για να τις κερδίσουν! Και μαζί μ’ αυτές να κερδίσει η Αριστερά την κοινωνική Εξουσία. Στη γωνία της κάλπης περιμένει μια άλλη μνημονιακή κυβέρνηση. Δεξιά χωρίς εισαγωγικά και ίσως πιο επιδέξια τώρα.

Τριπολίτης

ΣΧΟΛΙΑ 1

  1. Παντελής Γιαζτιτζόγλου, 18 Δεκεμβρίου 2017, 19.27΄

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΧΩΡIΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr