Ο σιωπηλός «γαλάζιος» διχασμός…

Συνέδριο ΝΔ.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα χαιρετήσουν, ο Στέλιος Ράμφος, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Μίμης Δομάζος θα είναι ομιλητές σε θεματικές ενότητες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας «για την Ελλάδα της επόμενης μέρας». Το συνέδριο της ΝΔ Δημοκρατίας ανοίγει σήμερα τις εργασίες του με ενδιαφέρουσες έως ετερόκλητες παρουσίες, με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», αλλά και με σιωπηλό όσο και κεντρικό πολιτικό ερώτημα την προγραμματική και ιδεολογική πορεία της συντηρητικής παράταξης.

«Έχουμε δουλέψει πολύ καιρό και πολύ μεθοδικά», είπε ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», και έδωσε το στίγμα των προσδοκιών του από το συνέδριο: «Κάναμε 7 θεματικά προσυνέδρια και 2 θεματικές ημερίδες, μιλήσαμε με ειδικούς επιστήμονες, επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς. Συζητήσαμε με πολίτες που βρίσκονται εκτός των στενών κομματικών τειχών. Και διαβουλευτήκαμε ανοιχτά με την κοινωνία μέσα από ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες πολιτών. Στο Συνέδριό μας θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας». Εκτός …δημόσιας διαβούλευσης όμως έμειναν –και όπως φαίνεται, θα μείνουν και εκτός συνεδριακού διαλόγου– οι βαθιές και δομικές αντιθέσεις που εξακολουθούν να εγκλωβίζουν την ΝΔ και τον αρχηγό της, έχοντας μετατρέψει ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα κόμμα διαιρεμένο στα τρία.

Η διαίρεση αυτή βρίσκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να συγκροτήσει νέα ηγετική ομάδα και νέα προγραμματική ταυτότητα «φλερτάροντας» με τον νεοφιλευθερισμό, τον Αντώνη Σαμαρά να ηγείται της υπεράσπισης του σκληρού δεξιού προφίλ του κόμματος και το καραμανλικό μπλοκ να υπενθυμίζει δια της «σιωπής» του την ανάγκη στροφής στην μετριοπαθή κεντροδεξιά. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί, με διαφορετικά μέσα και εκφράσεις από κάθε πλευρά, και στις εργασίες του συνεδρίου όπου, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά αλλά όχι και του Κώστα Καραμανλή.

Η ομιλία Σαμαρά είναι προγραμματισμένη για αύριο, Κυριακή, και κατά τις πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός θα κινηθεί σε δύο άξονες –αφ’ ενός στην υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του και, αφ’ ετέρου, στην κατάθεση του δικού του «μοντέλου» αντιπολίτευσης για την ΝΔ. Το εν λόγω μοντέλο, το οποίο εκφράζεται συνήθως από τον Άδωνι Γεωργιάδη, θέλει ακόμη πιο σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, μετωπικές συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα και απόρριψη κάθε δυνατότητας συγκλίσεων και συναινέσεων.

Στην άλλη όχθη, ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν αναμένεται – όπως παγίως πράττει άλλωστε – να κάνει καμία παρέμβαση, και κατά τις ίδιες πληροφορίες το αυτό ισχύει και για τα κορυφαία στελέχη της επιρροής του, μηδέ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξαιρουμένου. Η ηχηρή σιωπή, άλλωστε, είναι η τακτική που έχει επιλέξει η καραμανλική πλευρά για να εκφράζει την διαφωνία της στο «υπερδεξιό …μπατάρισμα», όπως λέει χαρακτηριστικά παλιός γαλάζιος βουλευτής, του κόμματος. Η δυσαρέσκεια αυτή, δε, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες μετά το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Κυριακος Μητσοτάκης στον Κώστα Καραμανλή προτείνοντάς του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές και, αντ’ αυτού, να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ΝΔ.

Σ’ αυτό το κλίμα το δικό της ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο, μετά την δημόσια ανακοίνωση του αδελφού της και προέδρου του κόμματος ότι δεν πρόκειται να την συμπεριλάβει σε μελλοντική κυβέρνησή του, για να αποκηρύξει έτσι εμπράκτως την «οικογενειοκρατία». Οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν την πρώην υπουργό να παίρνει τον λόγο στο συνέδριο για να επαναβεβαιώσει ότι παραμένει μάχιμη και θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθήνας, παραμένει όμως άγνωστο εάν επιφυλάσσει και πολιτικές αιχμές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πέραν τούτων, το συνέδριο της ΝΔ θα έχει και εκλογικό …σασπένς, καθώς η ηγεσία της παράταξης έχει δώσει στην δημοσιότητα 15 ερωτήματα τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν ψηφίζοντας σε κάλπες αύριο οι 2.800 σύνεδροι. Στα ερωτήματα συμπεριλαμβάνονται θέματα από την «ανομία στα Εξάρχεια» και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, έως την παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων σε ιδιώτες, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: Tvxs.gr

ΣΧΟΛΙΑ 5

 1. Διαχείριση ιστολογίου, 17 Δεκεμβρίου 2017, 00.41΄

  Εν είδει σχολίου, άρθρο από το νεοδημακρατικό (σαμαρικής συνιστώσας…) ιστολόγιο Antinews.gr:

  Πώς το έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος; «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…». Κάπως έτσι και το συνέδριο της ΝΔ, υπερπαραγωγή σε γαλάζιο φόντο, τα είχε όλα. Και πέντε προέδρους του κόμματος μαζί. Και δύο πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά, να είναι δίπλα-δίπλα και να κάνουν αστεία.Και τον Μεϊμαράκη σε τρελά κέφια, τον Τζιτζικώστα μια χαρά με τον Κυριάκο. Ενώ η Ντόρα… έλαμπε από ευτυχία που την έκοψε από την κυβέρνηση ο αδερφός της. Αγκαλιές, φιλιά, οικογενειακή ατμόσφαιρα.

  Είχε πολλά ενσταντανέ το συνέδριο της ΝΔ, φωτογραφίες που θα παίξουν τις επόμενες ημέρες. Τι καλύτερο επικοινωνιακά για το κόμμα δηλαδή; Να και μια φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση θα παίζει παντού χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα. Με τη Φώφη και τον Σταύρο να κάνουν τα ανοίγματά τους, κρατώντας αποστάσεις, με τον …φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο να τον φέρνει το …Ποτάμι στην αγκαλιά του Μητσοτάκη, με τους ομιλητές να παρουσιάζουν ένα άλλο κόμμα, ένα πρωτοποριακό, όπως έλεγαν, πρόγραμμα.

  Και να οι σέλφι, και να τα πηγαδάκια, οι κουβεντούλες για όλα χωρίς μίση και πάθη. Χωρίς άγχος και λίστες για τα κομματικά όργανα. Όλοι μαζί σαν μια εκδρομή περνούσαν καλά και το έδειχναν. Πραγματική ευτυχία και κομματική ομοψυχία ή στημένο σενάριο ενότητας όπου όλοι ορκίζονται αγώνα μπροστά στις κάμερες και την άλλη μέρα ρίχνουν φαρμακερά βέλη μεταξύ τους ή δίνουν παραπολιτικά εναντίον των εσωτερικών εχθρών;

  Ποιός ξέρει; Άλλωστε σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αυτά. Τα συνέδρια που γίνονται δίνουν την ευκαιρία για αγκαλίτσες και φιλάκια αλλά το στοίχημα είναι άλλο. Και είναι πώς θα μετουσιωθεί η ενότητα σε πραγματική, κοινή προσπάθεια ενάντια στον εχθρό. Μια χαρά είναι να βλέπουν οι στρατιώτες από κάτω τους στρατηγούς και τους λοχαγούς να σχεδιάζουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, από πριν τη μάχη και αυτοί να χειροκροτούν. Αλλά σε καιρούς πολέμου δοκιμάζονται και οι ενότητες και τα λόγια τα όμορφα και τα ηρωϊκά.

  Η ΝΔ είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, κανείς δεν το αμφισβητεί. Το ζήτημα είναι αν είναι μπροστά και στην κοινωνία, αν δηλαδή η πρωτιά της προέρχεται από το γεγονός ότι έχει ενθουσιάσει τους πολίτες κι όχι επειδή ο αντίπαλος «σέρνεται». Δεν αρκεί να καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή τον φτύνει ο κόσμος. Η πατρίδα χρειάζεται μια νέα, καθαρή, πατριωτική πρόταση. Και την περιμένει από τον φιλελεύθερο κόσμο της χώρας. Κι έχει δρόμο μπροστά του ο Κυριάκος να σχηματοποιήσει αυτή την εναλλακτική πρόταση. Η ΝΔ τώρα δεν ενθουσιάζει, απλά καρπώνεται την αηδία που νιώθει ο πολίτης για τον Τσίπρα.

  Το συνέδριο μπορεί να είναι μια νέα αρχή. Μπορεί να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις εκλογές που θα ξαναφέρουν τη ΝΔ στην εξουσία. Όμως, πλέον δεν είναι αυτό το διακύβευμα, αλλά η ανασυγκρότηση της χώρας; Έχει η αξιωματική αντιπολίτευση σχέδιο; Αν όχι τότε απλά θα είναι διαχειρίστρια της εξουσίας για ακόμη μια φορά. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Ειδικά την εποχή που ο λαϊκισμός έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στην κοινωνία.

 2. Νίκος Πολίτης, 20 Δεκεμβρίου 2017, 19.53΄

  Ο φιλόσοφος στα αλώνια(σαλόνια) της πολιτικής; Πώς το είπε ο Βέλτσος; MRB είναι το 32,5% ηλίθιε.

  • Νίκος Πολίτης, 20 Δεκεμβρίου 2017, 19.57΄

   Διόρθωση 35,2%.

   • Φ.Μ., 20 Δεκεμβρίου 2017, 21.03΄

    Γίνε λίγο πιο σαφής σχετικά με το ποσοστό που αναφέρεις…

 3. nick.lyk, 21 Δεκεμβρίου 2017, 10.46΄

  Ο «φιλόσοφος» λοιπόν στο συνέδριο της Ν.Δ. Πρακτική εφαρμογή από τον Στέλιο Ράμφο της Πλατωνικής άποψης ότι «Μόνο ένας φιλόσοφος-βασιλιάς είναι κατάλληλος για να καθοδηγήσει ένα λαό. Άν δεν συμβεί ένα απο τα δύο, δηλαδή είτε οι φιλόσοφοι να γίνουν βασιλείς στις πόλεις μας είτε εκείνοι που τώρα τούς αποκαλούμε βασιλείς και άρχοντες να ασχοληθούν επαρκώς και με ειλικρίνεια με τη φιλοσοφία, ώστε να συμπέσουν στο ίδιο πρόσωπο αυτά τα δύο πράγματα, η πολιτική δύναμη και η φιλοσοφία… δεν θα υπάρξει τέλος στα προβλήματα των πόλεών μας, ούτε νομίζω και του ανθρώπινου είδους». Αν τώρα επιχειρήσει κανείς να αντικαταστήσει, όπου φιλόσοφος Ράμφος και όπου βασιλιάς άρχοντας Μητσοτάκη, ς προκύπτει συμπέρασμα… Μόνο έτσι μπορούμε να σωθούμε.

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr