Just say No, Mr. Prime Minister…

Μια μάνα με τα παιδιά και το βιός της περιμένοντας τις ναπάλμ στον Γράμμο.

Δεν ξέρουμε τί είναι αλήθεια απ’ όσα λέγονται και γράφονται στον ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο σχετικά με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Ούτε περιμένουμε από τη συζήτηση στη Βουλή την αποκάλυψη ή επικάλυψη κάποιου, σκανδάλου σε εισαγωγικά ή όχι. Έχουμε, μάλιστα, τη γνώμη ότι, είτε …πρώτη φορά είτε δεύτερη είτε έσχατη, η Αριστερά δεν έχει ανάγκη από κανένα «ηθικό» πλεονέκτημα. Ούτε έναντι της «ανήθικης» Δεξιάς, αλλά ούτε και έναντι του ιστορικού παρελθόντος της.

Ήταν το πρώτο στρατηγικό ολίσθημα προς μια ακατάσχετη αστική ηθικολογία. Από τότε που ψυχανάγκαζε ανθρώπους της να μην υπογράφουν δήλωση αργοπεθαίνοντας στα ξερονήσια. Χρήσιμους στην μεταπολεμική ελληνική κοινωνία, ως φυσικούς, όχι κομματικούς, καθοδηγητές, δασκάλους, γιατρούς, επιστήμονες, πνευματικούς ανθρώπους, που τόσο είχε ανάγκη. Φταίει η Δεξιά; Φυσικά και φταίει, πρωτίστως, αλλά έκανε τη δουλειά της. Και ο Θανάσης Κλάρας έκανε δήλωση, όχι μία, δύο! Και βγήκε και έκανε αντάρτικο… Αυτή η ιδεολογικά και πολιτικά σαθρή προμετωπίδα, που εδώ και δεκαετίες η ελληνική Αριστερά προβάλλει, τώρα μετατρέπεται σε αυτοκτονικό αυτεπίστροφον, μπούμερανγκ. Παραφράζοντας μια αρχέτυπη οικεία ρήση, οι αριστεροί δεν ερχόμαστε, δεν φτιαχνόμαστε στον κόσμο, για να ερμηνεύσουμε την αρχέγονη και δοκιμασμένη Ηθική του. Που δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά. Το να μην σκοτώνεις λ.χ. κόσμο, δεν έχει κανένα «πρόσημο». Ερχόμαστε να αλλάξουμε την Πολιτική του. Όσο μπορούμε.

Η τωρινή λοιπόν ελληνική Αριστερά, δρώσα, κυβερνώσα ή μή, δεν είναι ότι στερείται ηθικού πλεονεκτήματος. Όσο καθότανε στην άκρη του πολιτικού γίγνεσθαι, όπως «σοφά» παραμένουν ή επιστρέφουν ορισμένοι, μπορούσε να το επικαλείται, σήμερα μάλιστα σε συγχορδία με τους όψιμους κεντρο-δεξιούς τιμητές του… Τώρα που ανακατεύθηκε με τα πολιτικά πίτουρα, πολιτικό πλεονέκτημα δεν έχει! Και δεν εννοούμε στην λεγόμενη πολιτική αντζέντα. 

Δεν είναι λ.χ. ηθική, αλλά πολιτικότατη υποχρέωση να γνωρίζεις, να προβάλλεις εντός και εκτός, και προτού βάλεις την υπογραφή σου σε οτιδήποτε, ότι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε (UN High Commissioner for Human Rights), έως το Φθινόπωρο του 2017, λίγο μετά την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, οι συνέπειες του πολέμου στην Υεμένη είναι 13.000 και πλέον πολίτες νεκροί και τραυματίες, 500.000  και πλέον κρούσματα χολέρας, εκ των οποίων 150.000 και πλέον σε μικρά παιδιά, 7.500.000  και πλέον πολίτες αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, 14.500.000 και πλέον πολίτες χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, 3.500.000 και πλέον πολίτες εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους.

Θα επικαλεστεί κάποιος την επίσημη άλλωστε δικαιολογία, ότι πρέπει να πουλήσουμε αυτό το υλικό, γιατί είναι μέσα στις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς τον προμηθευτή, μετάφρασε ΗΠΑ και τα λοιπά. Και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, που η χώρα μας είναι στριμωγμένη από παντού και δεν μπορούμε να λέμε όχι και τα λοιπά. Εδώ, όμως, σε θέλω μάστορα! πονηρέ, αριστερέ πολιτικέ. Να επιστρατεύσεις και να συνδυάσεις, πέρα από την πλούσια αριστερή εκπαίδευσή σου, την πονηριά των Φαναριωτών και την επιμονή του Κολοκοτρώνη. Πολλοί δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα, αν έκανες καλά σε μια άλλη περίπτωση που είπες ναί, ενώ σου είχανε ‘πεί να ‘πείς όχι. Παραφράζοντας τώρα μια άλλη γνωστή φράση, just say No, Mr. Prime Minister, it’s not that difficult…

Τριπολίτης

ΣΧΟΛΙΑ 1

  1. Τριπολίτης, 28 Νοεμβρίου 2017, 16.54΄

    Ακούμε ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ακυρώνει τη συμφωνία πώλησης όπλων με τη Σαουδική Αραβία. Λέτε να μας άκουσε ο Prime Minister;

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr