Μια Παρασκευή για να πεθάνεις…

Μαύρη Παρασκευή…

Ένα σχολείο στο Ρέθυμνο ζήτησε να αναβληθεί η προγραμματισμένη εκδρομή για να ψωνίσουν οι μαθητές. Και ένα γραφείο κηδειών είχε προσφορά 50% για τους …τυχερούς που επέλεξαν να εγκαταλείψουν χθες τον μάταιο τούτο κόσμο.

Η μεγαλύτερη όμως προσφορά του χθεσινού πανδαιμόνιου είναι κοινωνιολογική. Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι εκπτώσεις φθάνουν στο 70%, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ μικρότερες, σαν αυτές που κάνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα πολλά καταστήματα. Άλλωστε, ο όρος Black Friday εφευρέθηκε πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και αναφερόταν στη μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, που στην Αμερική πέφτει Πέμπτη και είναι αργία. Αργότερα εξελίχθηκε σε ημέρα εκπτώσεων και κατανάλωσης, για να ρεφάρουν οι καταστηματάρχες από την αργία στη μέση της εβδομάδας. Και τα τελευταία χρόνια μετακόμισε στην Ευρώπη.

Από όσους αγόρασαν χθες κάτι, μετά από πολύ στριμωξίδι και ουρά, λίγοι το είχαν πραγματικά ανάγκη. Αλλά όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη διαφήμιση, ο καπιταλισμός μπορεί να δημιουργεί τεχνητές ανάγκες. Έστω και αν αφορά γραφεία τελετών. Σύμφωνα με μια φράση που αποδίδεται στον Λένιν, οι καπιταλιστές είναι ικανοί να σου πουλήσουν το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσεις. Στις μέρες μας είναι ικανοί να σε διευκολύνουν να πεθάνεις κυριολεκτικά …μαύρη Παρασκευή.

Μεταγραφή από Tvx.gr

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr