Βιβλιοπαρουσίαση στον Φιλοτεχνικό

Κάλλια Παπαδάκη, «Δενδρίτες».

Tη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και ώρα 19.30΄ ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης, Κτίριο Τσιχριτζή, Γρηγορίου Ε΄ 3, παρουσιάζει το βιβλίο της Κάλλιας Παπαδάκη «Δενδρίτες». Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν οι φιλόλογοι Μαρία Μπολοβή, Βαγγέλης Καραγιάννης και Θωμαΐς Ράλλη. Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό αφιέρωμα στους μετανάστες (θέμα του βιβλίου), με τους με τους Χρήστο Γκάνα, κιθάρα, και Παντελή Γκόγκο, βιολί και τζουρά, Παναγιώτη Παπαντωνίου, τραγούδι.

Στην Κάλλια Παπαδάκη (Διδυμότειχο, 1978) έχει απονεμηθεί τo Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) για το πρώτο μυθιστόρημά της «Δενδρίτες», ενώ έχουν προηγηθεί διακρίσεις της για τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου» («Πόλις», 2009) και την ποιητική συλλογή «Λεβάντα στο Δεκέμβρη» («Πόλις», 2011). Η συγγραφέας έχει τιμηθεί για τη δουλειά της και ως σεναριογράφος.

Για το βιβλίο

Η Κάλλια Παπαδάκη επιλέγει ένα θέμα τόσο μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, τόσο πέρα από την ηλικία της και τα όρια των δεδομένων της. Κυρίως τόσο μακριά από τις επιλογές όχι μόνο των συνομηλίκων της, αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία συγγραφέων. Πρόκειται για τη ζωή μιάς παλαιότερης γενιάς μεταναστών. Η ματιά της συγγραφέως, η οποία εδώ γίνεται και σκηνοθέτις, …με σκηνές λες βγαλμένες από την κινηματογραφική μαγεία του Φελλίνι. Αλλά είμαστε στην Αμερική, και εδώ τα γράφει αυτά μια Ελληνίδα, που διανύει μόλις την τέταρτη δεκαετία της ζωής της. Συμβαίνουν και αυτά τα θαύματα στην ελληνική λογοτεχνία.

Η Κάλλια Παπαδάκη εστιάζει στον άνθρωπο. Τα ιστορικά γεγονότα διαμορφώνουν τη ζωή του με τη βαρύτητά τους, αλλά αυτή η ζωή τραβά τον δικό της ανήφορο… Ευφυής η πολυσημία του τίτλου, δενδρίτες, είτε παραπέμπει ακριβώς σ’ αυτές τις ταπεινές κατά τ’ άλλα νιφάδες του χιονιού, είτε στις απολήξεις των νευρώνων του εγκεφάλου που πλάθουν την προσωπική, αλλά απατηλή  ιστορία του καθενός, είτε ακόμη και στους εγκαταβιούντες στα δέντρα ερημίτες. Άλλωστε ως προμετωπίδα μας εισάγει στον κόσμο του βιβλίου ο λόγος του Γερμανού συγγραφέα W. G. Sebald:  Σύμπας ο χρόνος έχει ήδη παρέλθει… Η ζωή μας δεν είναι παρά το ξεθωριασμένο αντιφέγγισμα μιας μη αναστρέψιμης διαδικασίας…

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα της σημερινής ελληνικής γραφής, ένα μυθιστόρημα που δείχνει ότι γράφονται ακόμη μεγάλα έργα. Μόνο που η μικρή απήχηση της ελληνικής γλώσσας, παγκοσμίως, τα αναγκάζει σε μια περιορισμένη ανταπόκριση στο ελληνικό κοινό και μόνον. Τουλάχιστον ας πάρει εδώ την αξία που του ταιριάζει.

Πηγή: Διώνη Δημητριάδου, «Με ανοιχτά βιβλία»

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr