Κέντρο. Δεξιά ή αριστερά;

Ιδεολογικό αδιέξοδο…

Το τί ακριβώς συνέβη στον πρώτο γύρο και πιθανότατα στον δεύτερο, που διεξήχθη σήμερα, με την εκλογή της Φώφης Γεννηματά, στην ηγεσία του υπό ανασυγκρότηση Κέντρου, θα μπορούσε κάποιος να το συμπεράνει παρακολουθώντας τις αντιδράσεις πολιτικών σχολιαστών και αναλυτών που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα μπορέσει να καταλάβει εύκολα αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Στέκουν απέναντί τους διχασμένοι, καθώς δεν είναι βέβαιοι τί ακριβώς θα ήταν καλύτερο για τη ΝΔ.

Θα επιθυμούσαν, ίσως, να είχε βγει πρώτος ή, έστω, δεύτερος ένας από τους νεοεισερχόμενους στο εγχείρημα, όπως ο Γιώργος Καμίνης ή ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα ήταν, έτσι, πιο εύκολο να εκλεγεί στον δεύτερο και τελικό γύρο και πιο εύκολη η σύμπλευση του Κέντρου με τη ΝΔ. Όπως έδειξε, όμως, η κάλπη, αυτό ήταν μάλλον αδύνατο, παρά το γεγονός ότι δεξιοί, δεξιότατοι δημόσια ομολογούν ότι πήγαν στην κάλπη μόνο και μόνο για να τους στηρίξουν (Τάκης Θεοδωρόπουλος, Στέφανος Μάνος).

Ωστόσο, αν η επιθυμία τους γινόταν πραγματικότητα, τότε θα ήταν πολύ πιθανό το κεντρώο κόμμα και η ΝΔ στις επόμενες εκλογές να παλεύουν στον ίδιο χώρο για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων. Το επισημαίνει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην «Καθημερινή»: «Στον κεντρώο χώρο απευθύνεται η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη». Και «Ποια είναι η διαφορά της κεντροαριστεράς από την κεντροδεξιά, όταν και οι δύο στοχεύουν στην ανάνηψη της μεσαίας τάξης;».

Γι’ αυτό και όσοι αναλαμβάνουν το ρόλο τού συμβουλάτορα του νέου κόμματος, του συνιστούν (όπως κάνει ο Πάνος Μανδραβέλης, επίσης στην «Καθημερινή») να μην επιδιώξει να διεκδικήσει το «χώρο του παλιού κακού ΠΑΣΟΚ» (άλλωστε από αυτόν περιμένει και η ΝΔ να πάρει μερίδιο σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά «το κομμάτι της έλλογης αριστεράς» (πράγμα που και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ θα βλάψει). Πιο ωμά το θέτει ο Άγγελος Στάγκος, πάλι στην «Καθημερινή»: «Να ορθώσει το ανάστημά του και να στήσει οδόφραγμα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για να μπορέσει, βέβαια, να κάνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μεταπείσει όσους φαίνεται ακόμα και σήμερα να παραμένουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ή σκέφτονται να τον ψηφίσουν. Δηλαδή, θα πρέπει να απομακρυνθεί τόσο από τη ΝΔ, που θα πλησιάσει επικίνδυνα τη ζώνη επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και πάλι Άγγελος Στάγκος σπεύδει να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε ένδειξη διάθεσης συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική» για το ίδιο το υπό συγκρότηση κόμμα. Καταστροφική, πάντως, μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί μόνο η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Με άλλα λόγια, του ζητάνε να κάνει το εξής σχιζοφρενικό: να είναι ταυτόχρονα τόσο δεξιό, ώστε να μπορεί να χωρέσει και τον Σταύρο Θεοδωράκη και να μπορεί να συμπλεύσει με τη ΝΔ, αλλά και τόσο αριστερό, ώστε να αγρεύσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ…

Πηγή: Εφημερίδα «Η εποχή» Online (απόσπασμα)

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr