Αργύρης Πετρονώτης

Αργύρης Πετρονώτης.

Ένας αντάρτης ΕΛΑΣίτης, που έγινε αρχιτέκτονας… Ο Αργύρης Πετρονώτης αφηγείται την ζωή του και τις σχέσεις του με την Αριστερά σε εκδήλωση του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (24.10.2017) με θέμα «Σουδαστές της Κατοχής και Αρχιτέκτονες του ΄50 και ΄60». Βλ. βίντεο…

Ο Αργύρης Πετρονώτης γεννήθηκε το 1924 στην Τρίπολη, ένα από τα 6 παιδιά του Τάκη (Παναγιώτη) Αποστολόπουλου ή Πετρονώτη και της Ευθυμίας Φατούρου. Διήκουσε μαθήματα Δημοτικού και εξατάξιου Γυμνασίου στη γενέτειρά του. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για ανταμοιβή του εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και βασανίστηκε. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα Αρχιτέκτονα-Μηχανικού Ε.Μ.Π. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ και του απενεμήθη πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και τελείωσε εκεί ως αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός (Dr. Ingenieur) στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Εργάστηκε ως επαγγελματίας Αρχιτέκτων και ως συνερευνητής σε ανασκαφές. Υπηρέτησε στο έργο προετοιμασίας αναστήλωσης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες Αρκαδίας. Δίδαξε Ιστορία Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (παράλληλα Αρχιτεκτονική Μορφολογία στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών αμησθί) ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Δεν κρίθηκε άξιος προαγωγής στη βαθμίδα Καθηγητού. Έλαβε μέρος σε τοπικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια. Μέλος Επιστημονικών Εταιριών/Ινστιτούτων. Δημοσίευσε εργασίες σχετικές με την ειδίκευσή του. Μελέτησε και κατασκευάζει με οικογενειακές δαπάνες Μνημείο των 603 Πεσόντων Αρκάδων το ΄40. Συνεργάζεται σε κοινωφελή έργα και επιστημονικές έρευνες. Και διδάσκοντας ακόμα, διδάσκεται και ενίοτε αναθεωρεί.

Έχει γράψει:
Μαστόροι και καλφάδες καστοριανοί και άλλοι ξενικοί σύντεχνοι στα μέρη τους, Σταμούλης Αντ. (2017) – Τα κάστρα του Ναβαρίνου (Παλιόκαστρο – Νιόκαστρο) και μια περίπτωση αναστολής εκεί του «παιδομαζώματος», Βυζαντινός Δόμος (2017)
Χρονικό Ελισσαβίτη, Υπερόριος (2003)
Επιστροφή στην Αρκαδία, Fotorama (2000)
Αρκαδία (Κείμενα, εικονογράφηση, φωτογράφιση), Μέλισσα (1986)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
Βυζαντινή και νεότερη ελληνική ιστορία και πολιτισμός, Βυζαντινός Δόμος (2017)
Το γεφύρι της Μαυροζούμαινας στην Άνω Μεσσηνία, Σταμούλης Αντ. (2017)
Εν χώρω τεχνήεσσα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πολυτεχνική Σχολή (2011)
Amicitiae Gratia, Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (2008)
Η εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο, 4ος – 19ος αιώνας (Εισήγηση), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (2008)
Επικοινωνίες και μεταφορές στην προβιομηχανική περίοδο (Εισήγηση), Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (2001)

Κριτικογραφία:
– Η τέχνη της πέτρας (Μανώλης Πιπεράκης (Μαστρομανώλης), Μάθε να κτίζεις πέτρα) , Εφημερίδα «Η Αυγή», 5.8.2012

Το σχόλιό σας...

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr