Η όψιμη σιωπή του κ. Στουρνάρα

Ο εξαιρετικός κύριος Στουρνάρας…

Σε συγχορδία όλα τα φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση ΜΜΕ σχολίαζαν χθες τη σοβαρότητα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που επέλεξε να τοποθετηθεί με την έκθεσή του στις 2 Ιουλίου και όχι να κάνει άσκοπες δηλώσεις. Από πότε, άραγε, υιοθέτησε ο Γ. Στουρνάρας αυτήν την άκαμπτη και θεσμική στάση; Σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ο διοικητής της ΤτΕ δεν παρέλειπε ποτέ να διατυπώσει τη συνήθως αντίθετη άποψή του, χωρίς να λογαριάζει ούτε τον αντίκτυπο ούτε τις πιθανές επιπτώσεις των (συχνά) ανακριβών ισχυρισμών του.

Ο ίδιος τον Απρίλιο του 2014 δήλωνε στο Ζάππειο ότι σήμερα «για πρώτη φορά βγαίνουμε στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων». Τη συνέχεια και την αποτυχία εκείνης της εξόδου δυστυχώς τη μάθαμε λίγο αργότερα, όταν οι εφημερίδες έγραφαν για «ανώμαλη προσγείωση» και «τα 20 λεπτά που μας γύρισαν πίσω στο Μνημόνιο»!

Με διαρροές στον Τύπο αλλά και δημόσιες ομιλίες και ανακοινώσεις από τότε μέχρι και τις παραμονές της τελικής συμφωνίας του 2018 ο Γιάννης Στουρνάρας «μιλούσε». Έκανε εκτιμήσεις για τα δισ. που χάθηκαν επιμένοντας ακόμα και όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσα στη Βουλή με στοιχεία αποδείκνυε του λόγου του το… αναληθές! Μάλιστα από την άνοιξη του 2017 αυξάνονται σταδιακά οι «κώδωνες κινδύνου» και οι «κραυγές αγωνίας» του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ πολύ αργά ο ίδιος συντάχτηκε με την κυβερνητική άποψη ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο ίδιος δημόσια φοβόταν για την αποτυχία της αξιολόγησης, έκρινε αρνητικά το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και επέμενε στην ανάγκη πιστοληπτικής στήριξης μέχρι και την πρόσφατη συμφωνία. Τέλος, ακόμα και το επίσημο site της ΤτΕ χρησιμοποίησε για να διατυπώσει τις θέσεις και τις απειλές του όταν η δικογραφία τον ενέπλεξε με το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis.

Τώρα ξαφνικά, και μετά τις θετικές δηλώσεις όλων των θεσμικών εκπροσώπων της Ε.Ε., τον έπιασε η θεσμική διακριτικότητα; Ή μήπως η ομοβροντία των ξένων ΜΜΕ και η ταύτιση των θετικών κρίσεων από όλους τους επικεφαλής της Ε.Ε. έβαλαν φρένο στον κ. διοικητή και τα περί σιωπής είναι προφάσεις εν αμαρτίαις;

Πηγή: Efsyn.gr

Πρόσφατα σχόλια

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Ουάσιγκτον 21, Τρίπολη, Τηλ. 2710238928

Email: dkomninou@ath.forthnet.gr